Pečení vánočního cukroví je jednou z našich českých vánočních tradic. Krásný zvyk. Měla jsem to ráda už jako malá, to jsme s bráchou vždycky pomáhali mamince…no spíš uždibovali než pomáhali.
Snažím se tuto krásnou tradici zachovat, a tak vždycky peču cukroví s mojí dcerou. Pouštíme si vánoční písničky, povídáme si, smějeme se. Celý dům je provoněný vanilkou a všichni vědí, že se blíží Vánoce. Nebudeme si ale nic nalhávat, česká kuchyně moc dietní není. A tak i recepty na vánoční cukroví jsou plné cukru a bílé mouky. Pokud jste zastánci zdravého životního stylu, nemusí to nutně znamenat, že se této hezké české tradice vzdáte. Stačí recepty jen trochu poupravit a řekněme ozdravit 🙂
Česká klasika – rohlíčky, linecké a perníčky
Dneska vám přináším tyto 3 recepty v jejich zdravější verzi.
Jak jsem psala v minulém příspěvku, pokud nepoužijete hladkou pšeničnou mouku, těsto je trochu jiné, hůř drží pohromadě, víc se lepí a někdy i rozpadá. Nenechte se ale odradit, na výsledek to nebude mít vliv a vy i vaše rodina si určitě pochutnáte na zdravém a chuťově moc dobrém cukroví.
Linecká kolečka
Suroviny:
70g mandlové mouky
20g sušené syrovátky
1lž kypřícího prášku do pečiva
2 vaječné žloutky
3 lžíce březového cukru/xylitol – můžeme vynechat
35g měkkého másla
Vše smíchám, vypracuji těsto. Nejlepší je použít elektrického robota, usnadníte si život a ušetříte čas. Těsto vyválím přes potravinářskou folii, nemusíte pak používat žádnou mouku na posypávání válu. Tvary můžete vykrajovat jaké chcete, my si s Adélkou oblíbily kolečka se srdíčkem nebo hvězdičkou uprostřed. Peču v předehřáté troubě na 180C cca 8 min – záleží dle typu trouby, berte prosím pouze orientačně.
Kolečka pak slepujeme domácí rybízovou marmeládou od babičky.
Medové hned měkké perníčky
Suroviny:
200g mandlové mouky
200g špaldové mouky
50g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu – lze nahradit i čekankovým sirupem
5 lžic březového cukru/xylitolu – můžeme vynechat
1 prášek do pečiva
1 lžíce perníkového koření
bílek s vodou na potření perníčků před pečením
Z výše uvedených surovin vypracuji vláčné těsto, které nechám chvíli odležet v lednici.Těsto vyválím na silnější pláty, cca 5mm a vykrajuji různé tvary. Před pečením potřu perníčky rozšlehaným bílkem s kapkou vody. Peču v předehřáté troubě cca 8min při 180C.
Vanilkové rohlíčky
100g mandlové mouky
100g špaldové mouky hladké
100g másla
1 vajíčko
1 sáček proteinové vanilkové kaše KetoDiet
3 lžíce březového cukru/xylitol – můžeme vynechat
sušené sojové mléko na obalování místo moučkového cukru
Všechny ingredience smíchám a vypracuji těsto (robot je můj kámoš). Těsto nechám odležet v lednici. Z těsta podle vašich schopností vytvarujte rohlíčky. Můžete si pomoct i silikonou formičkou. Mně se na nich líbí právě to, že nejsou úplně všechny stejné. Každý je originál 🙂
Peču v předehřáté troubě cca 8 min při 160C. Ještě horké obaluji v sušeném sojovém mléce.
Ať vám chutnají! Napište mi, jak se vám povedly. Krásný adventní čas všem…