Vánoční cukroví. Jde to i zdravěji…

Pečení vánočního cukroví je jednou z našich českých vánočních tradic. Krásný zvyk. Měla jsem to ráda už jako malá, to jsme s bráchou vždycky pomáhali mamince…no spíš uždibovali než pomáhali.

Snažím se tuto krásnou tradici zachovat, a tak vždycky peču cukroví s mojí dcerou. Pouštíme si vánoční písničky, povídáme si, smějeme se. Celý dům je provoněný vanilkou a všichni vědí, že se blíží Vánoce.  Nebudeme si ale nic nalhávat, česká kuchyně moc dietní není. A tak i  recepty na vánoční cukroví jsou plné cukru a bílé mouky. Pokud jste  zastánci zdravého životního stylu, nemusí to nutně znamenat, že se této hezké české tradice vzdáte. Stačí recepty jen trochu poupravit a řekněme ozdravit 🙂

Česká  klasika – rohlíčky,  linecké a perníčky

Dneska vám přináším tyto 3 recepty v jejich zdravější verzi.

Jak jsem psala v minulém příspěvku, pokud nepoužijete hladkou pšeničnou mouku, těsto je trochu jiné, hůř drží pohromadě, víc se lepí a někdy i rozpadá. Nenechte se ale odradit, na výsledek to nebude mít vliv a vy i vaše rodina si určitě pochutnáte na zdravém a chuťově moc dobrém cukroví.

 

Linecká kolečka

Suroviny:

70g mandlové mouky

20g sušené syrovátky

1lž kypřícího prášku do pečiva

2 vaječné žloutky

3 lžíce březového cukru/xylitol – můžeme vynechat

35g měkkého másla

Vše smíchám, vypracuji  těsto. Nejlepší je použít elektrického robota, usnadníte si život a ušetříte čas. Těsto vyválím přes potravinářskou folii, nemusíte pak používat žádnou mouku na posypávání válu.  Tvary můžete vykrajovat jaké chcete, my si s Adélkou oblíbily kolečka se srdíčkem nebo hvězdičkou uprostřed.  Peču v předehřáté troubě na 180C cca 8 min – záleží dle typu trouby, berte prosím pouze orientačně. 

Kolečka pak slepujeme domácí rybízovou marmeládou  od babičky. 

 

Medové hned měkké perníčky

 

Suroviny:

200g mandlové mouky

200g špaldové mouky

50g másla

2 vejce

2 lžíce tekutého medu – lze nahradit i čekankovým sirupem 

5 lžic březového cukru/xylitolu – můžeme vynechat

1 prášek do pečiva

1 lžíce perníkového koření

bílek s vodou na potření perníčků před pečením

 

Z výše uvedených surovin vypracuji vláčné těsto, které  nechám chvíli odležet v lednici.Těsto vyválím na silnější pláty, cca 5mm  a vykrajuji různé tvary.  Před pečením potřu perníčky rozšlehaným bílkem s kapkou vody. Peču v předehřáté troubě cca 8min při 180C.

 

 

Vanilkové rohlíčky

100g mandlové mouky

100g špaldové mouky  hladké

100g másla

1 vajíčko

1 sáček proteinové vanilkové kaše KetoDiet

3 lžíce březového cukru/xylitol – můžeme vynechat

sušené sojové mléko na  obalování místo moučkového cukru

Všechny ingredience smíchám a vypracuji  těsto (robot je můj kámoš). Těsto  nechám odležet v lednici. Z těsta podle vašich schopností vytvarujte  rohlíčky. Můžete si pomoct i silikonou formičkou. Mně se na nich líbí právě to, že nejsou úplně všechny stejné. Každý je originál 🙂

Peču v předehřáté troubě cca 8 min při 160C. Ještě horké obaluji v sušeném sojovém mléce. 

 

Ať vám chutnají! Napište mi, jak se vám povedly. Krásný adventní čas všem…

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *