Novoroční předsevzetí – má smysl si je dávat?

Včera jsem ve Snídani s Novou mluvila o tom, zda má smysl dávat si novoroční předsevzetí. A taky jak začít s dietou po Novém roce. Atmosféra na Nově byla od maskérny přes zákulisí až po studio opět úžasná. Je pro mě dost těžký vstát, když mi budík zazvoní ve 4:10. Po příchodu na Novu je ale pokaždé únava hned pryč. Mám pocit, že se stále jen smějeme. Člověk pak i zapomene, že se jedná o přímý přenos 🙂 Včera jsme neměli moc prostoru celé toto obsáhlé téma v jednom vstupu probrat. Vymezený čas utekl tak rychle, že jsem si řekla, že vám musím své tipy sepsat.

 

 

Jasná vize

Názory odborníků na tohle téma se hodně liší. Někdo říká, že dát si předsevzetí „po novém roce zhubnu“, nemá smysl. Většina je prý stejně nedodrží. Přesto si ale novoroční předsevzetí dává více než 70 % z nás. S novým rokem totiž přichází i touha po novém začátku. A touha po změně je daleko silnější než obava z toho, že své předsevzetí nedodržíme. Jak tedy předejít  zklamání z toho, že své plány nikdy neuskutečníme? Abychom ve svém životě mohli udělat nějakou změnu, musíme mít vizi. Zkrátka musíme vědět, kam máme namířeno. A čím přesněji si svůj cíl definujeme, tím snáz se k němu budeme přibližovat. 

Cesta je cíl

Za předsevzetím vždycky stojí vždy nějaká vyšší potřeba, řekněme vyšší cíl. Když se rozhodnu zhubnout 5 kg, nebudu hubnout jen proto, abych byla o 5 kg lehčí. Budu hubnout proto, abych se cítila lépe, vypadala lépe, byla spokojenější sama se sebou. Už jen to, že se vydáme na jinou cestu a uděláme ve svém životě změnu, je částečným splněním našeho plánu. Štěstí je třeba jít trochu naproti. A tak se radujme z každého maličkého úspěchu. Neupínejme svou mysl až na konečný výsledek. Ten se může zdát daleko a než ho dosáhneme, motivace často vyprchá.

Úspěch = změna myšlení

Náš mozek potřebuje nové podněty. Pokud chceme ve svém životě něco změnit, musíme změnit i zajetou rutinu. Aby začal náš mozek pracovat jinak. Ideální je přeskládat ledničku nebo skříň na potraviny. Zbavit se nezdravých potravin. Připravit si věci na cvičení na viditelné místo. Vytvořme si nástěnku nebo tzv. VIZION BOARD. Svá přání co nejpřesněji definujme, a pak je převeďme na papír. Každý den nám bude připomínat náš cíl. Nebojme se použít barvy, obrázky, které nám vykouzlí úsměv na tváři. Velmi pomáhá si i zapisovat si naše pokroky. Vyfoťte se než začnete hubnout. Spousta mých klientek lituje, že to na začátku neudělaly. Na fotce je změna vidět mnohem víc. V zrcadle se vidíme každý den a nevnímáme maličké pokroky tolik. Když ale porovnáme fotku ze začátku a pak třeba na konci každého měsíce, změna bude obrovská. Existuje i velká řada motivačních diářů, kam si své úspěchy můžeme zapisovat. Já jeden takový dostala od mojí dcery Adélky pod stromeček. Je nádherný a už se těším, jak si své plány do něho budu po celý rok zapisovat a radovat se, jak se mi plní.

 

Vystupte z komfortní zóny

Každá změna stojí nějaké úsilí. Někdy to úsilí musí být dokonce hodně veliké. Bez toho to nepůjde. Nic nám nespadne z nebe jen tak. Cesta k úspěchů bývá zkrátka trnitá. A často je ta těžší cesta je tou pravou. Když se na ni ale dopředu připravíme, jen tak něco nás neodradí. Každý může dokázat cokoliv, pro co se rozhodne.

Zásadní chybou je přecenit své schopnosti. Nedávejme si nesplnitelné cíle. Jinak budeme zklamaní a začneme o sobě pochybovat. Pochybnosti pak oslabí naší vůli a díky pocitu selhání se přestaneme snažit. A pokud  na cestě za svým snem přece jen ustoupíme o krůček jiným směrem, nevzdávejme to! Pokračovat v cestě můžeme vždycky dál.

 

Jaké předsevzetí jsem si letos dala já?

Jedno z mých letošních novoročních předsevzetí je lepší plánování mého pracovního a volného času. Jsem pracovně opravdu hodně vytížená. Mám pocit, že bych měla každému vyhovět, jedná se přece o mé klienty a obchodní partnery. A navíc mám mou práci moc ráda, takže mě to nijak neobtěžuje. Často se pak dostanu do kolotoče a stresu, valím věci před sebou, protože den má opravdu jen 24 hodin. V diáři, který jsem dostala, jsem si tedy vyčlenila dny podle mých aktivit a také jsem pevně vyznačila lekce jógy a cvičení. Zkrátka jsem si udělala pořádek ve všech mých aktivitách. Dám vám vědět, jak se mi můj nový systém daří dodržovat. 🙂

Nám všem ze srdce přeji, ať si splníme vše, co si přejeme. Napište mi, jaká předsevzetí jste si dali, a jak se vám daří je plnit. Budu nám držet palce. Ať máte krásný a šťastný nový rok.

Martina

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *