Jak jsem vařila v Sama doma lowcarb menu

Adrenalinový zážitek k narozeninám

Před časem jsem dostala pozvání do pořadu Sama doma. Téma bylo nízkosacharidové stravování, takže přesně něco pro mě. Zkušenosti s “vařením” v TV přece mám, tak NO STRESS 🙂 Buďme ale upřímní, umíchat pomazánku ve Snídani s Novou nebo uvařit tříchodové menu v přímém přenosu, to je úplně jiná liga.

Vysílání náhodou vyšlo přesně na den mých čtyricátých narozenin. Někdo dostává adrenalinový zážitek v podobě seskoku s padákem, tak já mám vaření v přímém přenosu, smála jsem se. Pocity musí být  dost podobné. Šimrání v žaludku už týden dopředu, lehká nevolnost kdykoliv jsem se zamyslela nad tím, jak to celé zvládnu a v den D jsem  nemohla samou nervozitou dospat.

Život přináší různé výzvy a je třeba se k nim postavit čelem.

Hlavně nic nepodcenit. A tak jsem si celé menu otestovala v neděli na rodině. Abych si udělala představu, jak dlouho mi co bude trvat, jak dlouho budu co  vařit, krájet atd. Můžu vás ubezpečit, že realita byla  úplně jiná. Trouba pekla jinak, krájet začněte, až budete v záběru apod. Soustředit se na vaření, nepořezat se v přímém přenosu a ještě mít kultivovaný projev…..Úkol opravdu nelehký. Naštěstí snad  všechno dobře dopadlo, dokonce i celému štábu moc  chutnalo. A mně spadl obrovský kámen ze srdce.  A protože mi píšete o recepty, tak tady je máte 🙂

 

 

Předkrm – Zapečené avokádo

Pro 4 osoby budete potřebovat:

2 větší avokáda

4 vajíčka

slaninu, brynzu,cherry rajčátka nebo cokoliv co vás jiného napadne

sůl, pepř

Avokádo rozříznu podélně a vyjmu pecku.  Trochu lžící vydlabu dužinu (tu pak používám   do pomazánky nebo guacamole) Vydlabaná avokáda poskládám do malé zapékací misky s pečícím papírem. Do každé 1/2 avokáda vyklepnu 1 malé vajíčko a přidám kousek slaniny, brynzy, cherry rajčátko. Osolím, opepřím. Já zapékala při teplotě 160 stupňů asi 20 min. Ale tady záleží na vaší troubě, takže doporučuji hlídat, dokud nebude vajíčko hotové.

Je to jednoduché, výborné a hlavně zdravé jídlo. Jestli využijete jako předkrm ke svátečnímu obědu nebo jako rychlou večeři je už jen a jen na Vás…

 

 

 

Hlavní chod – Bowl s krůtím masem na rozmarýnu s celerovými a dýňovými hranolkami

Pro 4 osoby budete potřebovat:

1kg krůtí prso

1 celer

1 malá dýně – já použila  hokaido, ale můžete i jiný druh, který máte v oblibě

sůl, pepř, čerstvý rozmarýn, olivový olej

zeleninu dle libosti, já kvůli barevnosti dala červenou, žlutou a zelenou papriku

Na dip k masu: zakysaná smetana, šťáva z limetky, sůl, pepř a nasekaná čerstvá máta

Celer i dýni nakrájím na větší hranolky, které naskládám na pečící papír, lehce pokapu olivovým olejem a dám péct do trouby na 160 stupňů asi 20 minut.

 

Mezitím co se peče celer a dýně, nachystám maso. Krůtí prso nakrájím na plátky, osolím, opepřím a společně s čerstvým rozmarýnem zprudka orestuji na pánvi s kapkou olivového oleje. Když maso zezlátne a vytvoří se hezká kůrčička, přiklopím pokličkou, aby bylo hotové i zevnitř. Podávám s nakrájenou zeleninou, hranolkami a dipem ze zakysané smetany, do které jsem vmíchala nesakanou čestvou mátu.

 

Desert – Chia pudink s lesním ovocem

Na 4 pudinky budete potřebovat:

400 ml kokosové smetany

8 polévkových lžic chia semínek

1 odměrka proteinového nápoje s příchutí banánu, 1 odměrka proteinového nápoje s  příchutí čokolády

ovoce na ozdobu

 

Do 1/2  kokosové smetany rozmíchám proteinový nápoj různých příchutí. Já použila klasiku,  čokoládový. Do 1/2 smetany jsem vmíchala odměrku proteinového nápoje s příchutí banánu.  Mám vyzkoušený od KetoDiet.  Rozdělím na 4 porce. Na 1 porci použiju 2 pol. lžíce chia semínek. Vše smíchám, naliju do skleničky a dám na cca 2 hodiny do lednice. Na závěr nazdobím ovocem. Lze využít i jako snídaně nebo dopolední svačinka.

Inspirace na servírování – jak stolujeme u nás doma

Jídlo je přece zážitek pro všecny smysly. U nás doma nejsme líní si hezky prostřít a užít si společný čas, který u jídla trávíme celá rodina. Příprava zabere chviličku, obzvlášť když zapojíte všechny děti. A pocit ze společného oběda nebo večeře bude úplně jiný, věřte mi.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *