Tuňáková bezlepková mini “pizza”

Středomořská kuchyně

Říká se, že středomořská dieta patří k nejzdravějším na světě. Vlastně nejde o klasickou dietu, ale spíš o životní styl, celkový způsob stravování. Je to především proto, že Italové, Řekové, Chorvati i Španělé denně konzumují nejen spoustu zeleniny a olivového oleje, ale také čerstvé ryby i mořské plody. A  základ dezertů často tvoří  jejich ovoce, které dozrálo na jejich úžasném slunci.  Pro ně jsou to navíc jejich lokální potraviny. A protože jsou to národy, které se nijak nestresují a umí si jídlo i život užít, jsou mnohem zdravější než zbytek Evropy.

Italská kuchyně není jen pizza a pasta, jak se hodně lidí mylně domnívá. Těstoviny jsou překrm, který si spíš jen tak zobnou než se pustí do masa a zeleniny. Italové nikdy nesnědí špaget plnou mísu, tak jak nám ji servírují v českých restauracích. Přestože mám italskou kuchyni moc ráda, nikdy jsem nebyla fanynka pizzy. Dřív, když  jsem ještě nevěděla, jak jsem na tom s lepkem, jsem se pizze stejně podvědomě vyhýbala. Nestála mi za to, abych pak byla po zbytek dne nafouklá jako balón. Dnešní recept ale není na  pizzu z klasické pšeničné mouky. Jako korpus jsem zvolila tuňáka ve vlastní šťávě a vaječné bílky.

Jednoduché, rychlé a zdravé.

A zcela splňuje požadavky pro lowcarb stravování a navíc je bez lepku. Za mě ideální letní večeře 🙂

Moje tuňáková mini pizza

Korpus:

1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě (já kupuju v Lidlu) zcedím a ještě trochu “vyždímu”, aby nebyl moc mokrý.

Smíchám se 3 bílky a na pečícím papíru vytvořím “placičky”

Potřu rajským protlakem bez cukru

 

Navrch:

svoji “pizzu” si můžete obložit čímkoliv chcete, vaší fantazii se meze nekladou 🙂

já jsem naskládala 1/2 rajčete a 1/2 mozarelly, posypala oreganem a ozdobila olivou

 

Pekla jsem ve vyhřáté troubě cca 20min na 170C. Ať Vám chutná!!! 🙂

 

 

3 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *