Středomořská kuchyně
Říká se, že středomořská dieta patří k nejzdravějším na světě. Vlastně nejde o klasickou dietu, ale spíš o životní styl, celkový způsob stravování. Je to především proto, že Italové, Řekové, Chorvati i Španělé denně konzumují nejen spoustu zeleniny a olivového oleje, ale také čerstvé ryby i mořské plody. A základ dezertů často tvoří jejich ovoce, které dozrálo na jejich úžasném slunci. Pro ně jsou to navíc jejich lokální potraviny. A protože jsou to národy, které se nijak nestresují a umí si jídlo i život užít, jsou mnohem zdravější než zbytek Evropy.
Italská kuchyně není jen pizza a pasta, jak se hodně lidí mylně domnívá. Těstoviny jsou překrm, který si spíš jen tak zobnou než se pustí do masa a zeleniny. Italové nikdy nesnědí špaget plnou mísu, tak jak nám ji servírují v českých restauracích. Přestože mám italskou kuchyni moc ráda, nikdy jsem nebyla fanynka pizzy. Dřív, když jsem ještě nevěděla, jak jsem na tom s lepkem, jsem se pizze stejně podvědomě vyhýbala. Nestála mi za to, abych pak byla po zbytek dne nafouklá jako balón. Dnešní recept ale není na pizzu z klasické pšeničné mouky. Jako korpus jsem zvolila tuňáka ve vlastní šťávě a vaječné bílky.
Jednoduché, rychlé a zdravé.
A zcela splňuje požadavky pro lowcarb stravování a navíc je bez lepku. Za mě ideální letní večeře 🙂
Moje tuňáková mini pizza
Korpus:
1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě (já kupuju v Lidlu) zcedím a ještě trochu “vyždímu”, aby nebyl moc mokrý.
Smíchám se 3 bílky a na pečícím papíru vytvořím “placičky”
Potřu rajským protlakem bez cukru
Navrch:
svoji “pizzu” si můžete obložit čímkoliv chcete, vaší fantazii se meze nekladou 🙂
já jsem naskládala 1/2 rajčete a 1/2 mozarelly, posypala oreganem a ozdobila olivou
Pekla jsem ve vyhřáté troubě cca 20min na 170C. Ať Vám chutná!!! 🙂
Martino, tak toto by mě v životě nenapadlo 🙂
Appreciate the recommendation. Will try it out.
wonderful put up, very informative. I wonder why the opposite
specialists of this sector don’t realize this. You should continue your writing.
I am sure, you have a great readers’ base already!