Asijská polévka Pho Bo “bez Pho”

Venku je počasí, že by psa nevyhnal. Chvíli chumelí, chvíli prší, fouká ledový vítr. Polévky mám moc ráda. Stačí mi úplně jako hlavní jídlo. Pro toto lednové počasí mi přijde polévka  jako oběd nebo večeře ideální.

Při přípravě dnešního oběda jsem se myšlenkami vrátila zpátky do Asie. Je to už sice nějaká doba, ale Asie mi přirostla k srdci. A to nejen svým slunečným počasím a nekonečnými písčitými plážemi. Především mentalita a životní fylozofie  místních obyvatel mě okouzlila. Asijci jsou velmi pracovití lidé a i přes  vždy ne úplně ideální životní podmínky jsou stále usměvaví a dobře naladění. Máme se od nich co učit.

Polévka PHO je velmi typické asijské jídlo. Nejen ve Vietnamu. Slovo Pho označuje široké a placaté rýžové nudle. Od toho vznikl i název pro polévku, která je současně i hlavní jídlo. Velmi zasytí a hlavně zahřeje.  Vývar může být buď hovězí – PhoBo nebo slepičí – PhoGa.

Receptů na  originální vietnamskou Pho polévku najdete na interneru spoustu. Nechala jsem se jimi inspirovat a vytvořila si vlastní verzi. Ta moje je navíc  bez sacharidů, protože jsem rýžové nudle nahradila Perfect Pastou. Což jsou nudle z kořene konjac. Tyto nudle nemají žádné kalorie ani sacharidy. Obsahují jen vlákninu a vodu.   Takže v kombinaci se zeleninou a vývarem značka ideal. Lehké, zdravé jídlo, které zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Bez lepku i bez cukru.

Ať vás zahřeje tak, jako nás doma.

 

 

Ingredience na vývar:

800g hovězího masa – kliška i s kostí

50g čerstvého zázvoru

1 chilli paprička

5 hvězdiček badyánu

3 celé skořice

2 lžíce soli

3 l studené vody

Vývar jsem vařila cca 1 hodinu v papiňáku od Tescomy. Na vývary ho používám ráda, protože příprava netrvá tak dlouho a maso je krásně měkké.

Ingredience do misky:

1 na nudličky nakrájená cuketa

3 na nudličky nakrájené mrkve

2 na tenké plátky nakrájené větší žampiony

Nahrubo nasekaný čerstvý koryandr

Plátky citronu

Na tenké plátky nakrájená chilli paprička

Na kolečka nakrájená jarní cibulka

2 vajíčka uvařená ne uplně natvrdo

Sojová omáčka original

1 balení Perfect pasta – nudle připravím dle návodu, tzn. několikrát propláchnout vodou, poté cca 1 min. ohřát vmikrovlnce.

Hotový vývar jsem slila a  maso pokrájela na kousky. Nelekejte se, že bude vývar hodně  silný.  Ostatní suroviny nejsou ochucené, tudíž se  síla vývaru zjemní.

Do větších misek jsem nachystala nudle, mrkev, cuketu, žampiony, maso a zalila je vývarem. Ostatní ingredience si každý přidá sám podle své chuti.

Co se mi líbí úplně nejvíc, že zelenina se jí vlastně syrová, takže zachováme všechny živiny.

Polévku můžeme dochutit pravou sojovou omáčkou, citronem a chilli papričkou.  Navrch posypte čerstvým koryandrem, teprve ten dodá polévce tu pravou chuť.

Je to snadnější než to vypadá, určitě ji vyzkoušejte. A napište mi, jak se vám podařila, popř. co dalšího vás ještě napadlo do polévky přidat, věřím, že vymyslíte spoustu dalších variant.

Dobrou chuť!

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *