Moje zdravější štědrovečerní večeře

Tradice je tradice

Není snad žádné jiné období v roce, které by bylo, co se jídelníčku týče, tolik obávané a diskutované tak, jako jsou Vánoce.

Upřímně: já vůbec nechápu proč! 🙂

Miluju Vánoce

Miluju ty naše české Vánoce.  A jsem velký zastánce tradic. Není pro mě nic krásnějšího, než když se celá rodina sejdeme u jednoho stolu. Vím, že o tom píšu stále.  Nic na světě nevynahradí příjemně strávený čas spolu s vašimi nejbližšími u jednoho stolu. Nejen o Vánocích.

Vánoce nejsou o přejídání se. To až dnešní uspěchaná doba z Vánoc udělala stres.  Uklidit, nakoupit, napéct a navařit. A pak z toho stresu vše sníst! A už dopředu šílíme, kolik že zase přes ty strašný svátky přibereme. Znám tolik lidí, které představa Vánoc opravdu děší.

O tom to ale přece není. Pro mě jsou Vánoce časem, který si užívám. Čas pohody a radosti. Návštěva rodiny, přátel, relax. . Udělat svým nejbližším radost.  Maličkost z lásky darovaná může potěšit daleko víc než drahý dárek. O tom  jsou pro mě Vánoce. O lásce a o vděčnosti za čas s mými nejdražšími.

Co jíst na Štědrý večer?

Nedovedu si představit Štědrý večer bez bramborového salátu a ryby. Všude najdete tolik receptů, jak “odlehčit” bramborový salát např. jogurtem nebo sojovou majonézou apod. No já nevím… majonéza je majonéza. Tolik jí zase během roku nesním, abych si nemohla na Štědrý večer porci salátu s majonézou dopřát. Pokud ale chcete přece jen nějaké ty kalorie uspořit, a mít ze sebe lepší pocit, zkuste můj recept na batátovo-dýňový salát. Mám ho raději než klasický bramborový. Je mi jasný, že moje kluky na něj nenalákám, a že si jako každý rok připraví ten “pravý” bramborový salát se salámem. Ale já si ho  určitě připravím.

Batátovo – dýňový salát v číslech 🙂

Když nahradím brambory v salátu z 1/2 dýní a z 1/2 batáty:

Ve 100g brambor je 168 kcal, zatím co v batátech jen 112 kcal a v dýni dokonce pouze 37 kcal!

Bílkoviny a tuky se nezmění, jelikož jejich obsah je téměř nulový.

Sacharidy ale uspoříme: brambory 21g, batáty 18g a dýně 9g – když nahradím 100g brambor 50g batátů a 50g dýně – bude můj salát mít  téměř o polovinu méně sacharidů.

Vlákniny je v bramborách 1g, v batátech 3g a v dýni 2g – takže při současném snížení sacharidů dosáhnu navýšení vlákniny.

A to nejlepší nakonec: brambory mají dvojnásobný glykemický index než batáty či dýně. Po mém salátu vás tudíž nebude honit chuť na sladké! Tadáááá:-)

 

No a teď už recept:

Můj batátovo – dýňový štědrovečerní salát

Ingredience pro 4 osoby:

1 menší máslová dýně nebo  1 menší dýně hokaido
2 větší batáty
4 vajíčka
svazek jarní cibulky
kyselé okurky dle chuti
hořčice plnotučná 3 lžíce

majonéza 3 vrchovaté lžíce

sůl, pepř, kdo má rád ostřejší, může přidat i špetku chilli

Dýni okrájím, vydlabu a nakrájím na stejné menší kostičky. Stejně tak oloupu i batáty a nakrájím na kostičky. Vše uvařím v osolené vodě. Cca 10 min. Sliju vodu a nechám úplně vychladnout.

Mezitím uvařím vajíčka natvrdo, oloupu je a nakrájím na kostičky.  Stejně tak nakrájím i kyselé okurky (množství dle chuti) a najemno pokrájím  jarní cibulku. Tu určitě nevynechávejte, dodá salátu skvělou chuť.

Vše smíchám, osolím, opepřím, dochutím horčicí a majonézou.

Salát bude lepší, když ho necháte  vychladit a i trochu odležet 🙂

Pstruh pečený na rozmarýnu (množství na 4 porce)
4 x pstruh
2 citrony
4 lžíce olivového oleje
sůl
rozmarýn – nejlépe čerstvý, ale může být i sušené koření

Pstruha nasolím i zevnitř, pokapu citronem a oliv. olejem, plátky citronu můžete dát i navrch.

Pokladu větvičkami rozmarýnu a dám péct. Plech je dobré vyložit pečícím papírem. Záleží na druhu trouby, já pekla asi 45 min při teplotě 180C.

 

 

Rybu k salátu můžete zvolit jakoukoliv. Ať už to bude tradiční český kapr nebo třeba pražma či losos, věřím, že si pochutnáte.

Já jdu připravit další příspevěk o pečení vánočního cukroví, ať máme vánoční menu kompletní.

A prosím vás,nezapomeňte na vánoční výzdobu, ta přispívá k jedinečnosti tohoto krásného období.

Přeji všem klidný a pohodový adventní čas.

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *