Dýně – podzimní dekorace nebo superpotravina?

Blahodárné účinky dýně

Vzpomínáte si, že  naše maminky zavařovaly dýni jako kompot? Dýně nakrájená na malé kostičky ve sladkém nálevu. Brrr. Neměla jsem ji ráda… Pak jsem hodně dlouho o dýni neslyšela.

V posledních letech se dýně vrací na výslunní a stává se stále oblíbenější. Věřím, že až si přečtete, jak moc je dýně našemu tělu prospěšná, oblíbíte si ji také. A to nejen jako krásná podzimní dekorace.

Dýně má velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Naše tělo regeneruje a omlazuje. Působí příznivě na funkci trávící soustavy, slinivky, ledvin i srdce. Dýně také detoxikuje, posiluje imunitu a uklidňuje nervy. A to vše proto, že je plná minerálů jako jsou např. hořčík, sodík, měď, selen, draslík, vápník, železo, zinek a fosfor. Z vitamínů je důležité zmínit vitamín A a C.

Dýně obsahuje velké množství vody, vlákniny a hlavně: má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Je naprosto univerzální, můžete ji přidat do sladkých mufinů, polévek, jako přílohu k masu….fantazii se meze nekladou.

Tak co na ni říkáte?

Přidávám  2 moje nejoblíbenější dýňové recepty:

Dýňová polévka

 

Žádné jiné jídlo nemám s podzimem spojené tolik, jako právě dýňovou polévku. Mám moc ráda polévky, klidně i jako hlavní jídlo nebo k večeři. Venku se už řádně ochladilo, tak třeba se Vám recept na dýňovku, jak ji vařím já, bude hodit. Určitě hezky zahřeje.  Moji zásadu znáte, hlavně jednoduše a rychle😄⏱⏱⏱

Na másle orestuji na větší kostky nakrájenou dýni, dala jsem máslovou a hokaido. Není třeba loupat, slupka má nejvíc vitamínů, o které by bylo škoda se ochudit. Přidám i cibuli, mrkev a kořen petržele. Tady platí všeho přiměřeně, ale dýně dávám asi tak  dvojnásobné množství než směsi ostatní zeleniny.  Vše osolím, zapráším sušeným česnekem a kurkumou. Chvíli ještě promíchám a pak podliju vroucí vodou. Přiklopím pokličkou a nechám dusit. Když je zelenina měkká, tyčovým mixerem vše rozmixuji v hladkou krémovou polévku. Navrch zdobím zakysanou smetanou, opraženými mandličkami a dýňovým olejem.

Můj tip: pro lepší chuť můžete přidat i kousek zázvoru. Strouhám ho do polévky těsně před dovařením. Bude trochu ostřejší, ale pokud na vás zrovna leze nějaké podzimní nachlazení, polévka vás hezky prohřeje.

Dobrou chuť!

Zapečená dýně s řeckou Fetou

 

Další můj oblíbený, superjednoduchý a rychlý recept.

Budeme potřebovat:

1 střední dýni – hokaido nebo máslovou nebo kombinace obou

1 balení řeckého sýru Feta

3 stroužky česneku

sůl, pepř, olivový olej

vlašské ořechy podle chuti

Dýni nakrájím na větší kostky, já krájím i se slupkou. Dám do zapékací mísy. Pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím, přídám česnek a ořechy. Vše posypu nastrouhaným řeckým sýrem.  Dám péct do trouby až bude dýně měkká. V mé troubě je to cca 1h při 180C. Ale víte jak, každá trouba peče trochu jinak, tak to hlídejte. No a je to! Jednoduché a moooc dobré 🙂 Tak ať chutná i vám…

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *