Blahodárné účinky dýně
Vzpomínáte si, že naše maminky zavařovaly dýni jako kompot? Dýně nakrájená na malé kostičky ve sladkém nálevu. Brrr. Neměla jsem ji ráda… Pak jsem hodně dlouho o dýni neslyšela.
V posledních letech se dýně vrací na výslunní a stává se stále oblíbenější. Věřím, že až si přečtete, jak moc je dýně našemu tělu prospěšná, oblíbíte si ji také. A to nejen jako krásná podzimní dekorace.
Dýně má velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Naše tělo regeneruje a omlazuje. Působí příznivě na funkci trávící soustavy, slinivky, ledvin i srdce. Dýně také detoxikuje, posiluje imunitu a uklidňuje nervy. A to vše proto, že je plná minerálů jako jsou např. hořčík, sodík, měď, selen, draslík, vápník, železo, zinek a fosfor. Z vitamínů je důležité zmínit vitamín A a C.
Dýně obsahuje velké množství vody, vlákniny a hlavně: má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Je naprosto univerzální, můžete ji přidat do sladkých mufinů, polévek, jako přílohu k masu….fantazii se meze nekladou.
Tak co na ni říkáte?
Přidávám 2 moje nejoblíbenější dýňové recepty:
Dýňová polévka
Žádné jiné jídlo nemám s podzimem spojené tolik, jako právě dýňovou polévku. Mám moc ráda polévky, klidně i jako hlavní jídlo nebo k večeři. Venku se už řádně ochladilo, tak třeba se Vám recept na dýňovku, jak ji vařím já, bude hodit. Určitě hezky zahřeje. Moji zásadu znáte, hlavně jednoduše a rychle😄⏱⏱⏱
Na másle orestuji na větší kostky nakrájenou dýni, dala jsem máslovou a hokaido. Není třeba loupat, slupka má nejvíc vitamínů, o které by bylo škoda se ochudit. Přidám i cibuli, mrkev a kořen petržele. Tady platí všeho přiměřeně, ale dýně dávám asi tak dvojnásobné množství než směsi ostatní zeleniny. Vše osolím, zapráším sušeným česnekem a kurkumou. Chvíli ještě promíchám a pak podliju vroucí vodou. Přiklopím pokličkou a nechám dusit. Když je zelenina měkká, tyčovým mixerem vše rozmixuji v hladkou krémovou polévku. Navrch zdobím zakysanou smetanou, opraženými mandličkami a dýňovým olejem.
Můj tip: pro lepší chuť můžete přidat i kousek zázvoru. Strouhám ho do polévky těsně před dovařením. Bude trochu ostřejší, ale pokud na vás zrovna leze nějaké podzimní nachlazení, polévka vás hezky prohřeje.
Dobrou chuť!
Zapečená dýně s řeckou Fetou
Další můj oblíbený, superjednoduchý a rychlý recept.
Budeme potřebovat:
1 střední dýni – hokaido nebo máslovou nebo kombinace obou
1 balení řeckého sýru Feta
3 stroužky česneku
sůl, pepř, olivový olej
vlašské ořechy podle chuti
Dýni nakrájím na větší kostky, já krájím i se slupkou. Dám do zapékací mísy. Pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím, přídám česnek a ořechy. Vše posypu nastrouhaným řeckým sýrem. Dám péct do trouby až bude dýně měkká. V mé troubě je to cca 1h při 180C. Ale víte jak, každá trouba peče trochu jinak, tak to hlídejte. No a je to! Jednoduché a moooc dobré 🙂 Tak ať chutná i vám…