Letní tvarohový “míša” – také v lowcarb variantě

Tvarohový Míša

Pamatujete na takové ty “míša” řezy, které pekly naše maminky? Tento jednoduchý nepečený dezert Vám tu chuť zase připomene.

U nás doma se stal  jedničkou letošních prázdnin 🙂

No vážně, kdykoliv se zeptám, jaký dezert mám připravit,  vždycky dostanu stejnou odpověď. Udělej prosím Tě zase toho “míšu”.

A protože léto zdaleka nekončí, možná se můj recept bude hodit i vám. Je jednoduchý a rychlý. Ale já snad ani jiné nemám…

A hlavně:  můžete úplně jednoduchou úpravou vytvořit lowcarb verzi, tedy dezert s minimem cukru a ještě bez lepku.

Tady je recept:

Ingredience na 8 porcí:

2 smetany ke šlehání neboli šlehačky

1 mascarpone

1 tučný tvaroh

1 hořká čokoláda, ideálně se 70% nebo více kakaa

1/4  másla

čekankový cukr (při lowcarb variantě) nebo třtinový cukr nebo med dle chuti

mandle

sušenky, které zrovna máte po ruce – ty v lowcarb verzi samozřejmě nebudou!

Postup:

Takže, nejprve si vyšlehám šlehačku z 1 kelímku a nechám si  ji stranou. Do jiné misky dám mascarpone a tvaroh, osladím a vše umíchám. Já používám čekankový sirup, prostě jsme si doma zvykli nesladit klasickým cukrem. Vtipné je, že to nikdo ani nepozná. Ale je to na vás, pokud zrovna nejste na dietě, 2 lžícemi třtinového cukru nebo medu nic nezkazíte. Oslaďte dle vaší chuti, každý to máme rád jinak sladké. Pak přimíchám ušlehanou šlehačku a základní krém je hotový.

Ve vodní lázni si rozpustím 1 tabulku hořké čokolády společně s 1/4 másla. Jak jsem psala, ideálně s obsahem kakaa alespoň 70%. Moc dobrá je i hořká čokoláda z Lidlu s mandlemi a příchutí pomeranče. Je tak zvláštně hořká a nakyslá zároveň, že dezert pak dostane úplně jiný rozměr. Když se čokoláda rozpustí, sundám ji z plotny. Metličkou do ní zašlehám 1/2 šlehačky  z druhého kelímku. Čokoláda je pak krásně krémová a vláčná.

Do skleniček rozdělím krém. A teď ještě: pokud zrovna neřešíte obsah cukru nebo lepku, můžete na dno nalámat nějakou sušenku. Buď kakaovou  nebo já to zkoušela s italskými mandlovými cantuccini. Dětem i kamarádům, kteří příšli na večeři  moc chutnalo. Já si sobě sušenku nedávám. Krém rozdělím do skleniček a navrch naliju čokoládu. Posypu nasekanými mandlemi. Dám vychladit. Jak jsem říkala. SUPER EASY! Zvládne úplně každý…

Tak ať vám chutná!

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *