V předchozím příspěvku jsem zmínila italskou kuchyni. No a hned jsem si vzpomněla na další úžasné jídlo. Já jsem cuketové lasagne jedla poprvé letos v zimě v Itálii. Pokud totiž nahradíte těstoviny cuketou, získáte jídlo, které má úplně odlišné výživové hodnoty. Hodnota sacharidů se výrazně sníží. Skvělý nápad. A navíc bezlepkové, hurá!
Od té doby jsem si cuketové lasagne zamilovala. Klasické lasagně s bolognskou omáčkou, těstovinovými plátky a bešamelem, které peče můj partner, patří u nás doma k nejoblíbenějším jídlům našich děti. A když se do jejich přípravy pustí, nedá mi to, abych si vždycky pro sebe do malého pekáčku nepřipravila ty “moje” cuketové, lehčí, zdravější, nízkosacharidovější… 🙂
Ingredience na přípravu cuketových lasagní:
500g mletého hověžího masa
1 větší cibule
1 balení rajského protlaku bez přidaného cukru – já kupuji v Lidlu
česnek
italské bylinky, sůl, pepř
červené víno
1 středně velká cuketa
mozarella, parmezán
1 vajíčko
smetana
Postup:
Na olivovém oleji orestuji nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Jakmile cibule zesklovatí, přidám mleté hovězí maso a zprudka orestuji ze všech stran.
Osolím, opepřím, přidám čerstvé bylinky. Na zahradě pěstujeme různé druhy, tak dám co zrovna mám. Ideálně tymián a třeba i větvičku rozmarýnu, kterou pak ale vyndám. Maso zaliju červeným vínem a nechám dusit. Když se vyvaří alkohol, přileju rajčatový protlak bez přidaného cukru a ještě chvíli podusím. Mezitím si připravím cuketu. Do zapékací misky začnu skládat tenké plátky cukety. Aby byly plátky opravdu tenoučké, krájím je škrabkou na brambory. Postupně skládám vrtsvu cukety, pak zaliju omáčkou s mletým masem, posypu strouhaným sýrem a opět dávám plátky cukety, až je zapékací mísa plná.
Poslední vrstvu tvoří omáčka, posypaná strouhaným sýrem. Ve smetaně rozšlehám 1 vejce a celé naliju navrch.
Peču cca 50 min při teplotě 170C. Dobrou chuť a krásné léto 🙂